Spring naar inhoud

Wat is het: blouse of overhemd?

Er zijn genoeg mensen die denken dat er geen verschil is tussen een blouse en een overhemd. Hierdoor zijn er al meerdere verhitte discussies geweest en is er eigenlijk nooit een uitkomst. Er zit wel degelijk een verschil in en die zullen wij uitleggen.

Definitie blouse

De blouse, of 'bloes' zoals sommige Nederlanders dit schrijven, verwijst naar het werkwoord: 'bloezen'. Bloezen betekent het bollend overhangen van een kledingstuk en dit doet de bloes ook. Het kledingstuk wordt in een broek gestopt en vervolgens weer lichtjes uitgetrokken zodat er een stukje stof over de broekrand hangt. Dit geeft een vrouwelijke look en daarom wordt tegenwoordig de blouse voornamelijk door vrouwen gedragen.

Definitie overhemd

Een overhemd of ook wel shirt genoemd is een kledingstuk wat eigenlijk enkel door mannen wordt gedragen. Het overhemd valt algemeen wat meer langs het lichaam en benadrukt daardoor de mannelijke lichaamsvorm. Er zijn natuurlijk verschillende modellen en pasvormen, maar het overhemd zal altijd redelijk recht langs het lichaam lopen. Dit zorgt voor een mannelijke look.

De geschiedenis

Zoals u hiervoor kunt lezen is de blouse tegenwoordig een kledingstuk wat voornamelijk door vrouwen wordt gedragen. Vroeger was dit wel anders. De blouse werd oorspronkelijk gedragen door arbeiders, kunstenaars en boeren. Eind 19e eeuw, toen ook vrouwen werden toegelaten tot de arbeidsmarkt, kwam hier pas verandering in. De mannen wilden geen bloezen meer dragen en zo werd het een echt vrouwen kledingstuk. Vanaf dat moment werd het als een symbool gezien voor het romantische verleden en zag je alleen nog maar excentrieke mannen lopen in dit kledingstuk.

Het verschil

Hiervoor heeft u al wat hints kunnen lezen wat nou daadwerkelijk het verschil is tussen een blouse en een overhemd. De blouse is dus officieel een vrouwen kledingstuk en wordt het overhemd door mannen gedragen. Er zit nog een groot verschil tussen kleding voor mannen en vrouwen. Bij vrouwen zitten de knopen aan de linkerzijde en bij de man aan de rechterkant. Zo ook bij de bloes en het overhemd.

Geef een reactie